Въведение

Тъй като книгата ще бъде четена от хора с различна степен на информираност, се налагат някои пояснения на понятията, обозначени в Предисловието с арабски цифри:

Акашови записи /стр. 2/ На санскритски език Акаша означава ЕТЕР. Това е V градивен космичен елемент, при това не кой да е, а обединителният Живец на другите четири – Въздуха, Огъня, Водата и Земята.

Още в училище научаваме, че Земята е обгърната от няколко въздушни слоя /Атмосфера, Стратосфера, Йоносфера/ с различен състав, плътност и предназначение, но малцина знаят, че сред тях има още едно поле, наречено АКАША, върху което като върху кинолента се фиксират всичките ни дела и думи, т.е. – всичко, което се случва по лицето на Земята”. Тъй като ние във всичко имитираме Природата, сега това правят Сателитите, с които сме нароили небето. Но, освен с регистрацията на случващото се на планената, върху Акаша се проектират и всички онези Идеи, които предстои да бъдат реализирани в бъдеще. Езотериката я нарича ВСЕОБЩА ИНФОРМАЦИОННА БАНКА и от нея са черпели своята информация ясновидци от ранга на Евангелист Йоан, Мишел Нострадамус, Сведенборг, Едгар Кейси и всички Посветени. Най-близкият пример за нас е Ванга, около която неуморно пърхаха учени, сигурни, че рано или късно, ще разкрият “фокусите и шарлатаниите й, а докато те си губеха времето, тя помагаше на хиляди хора да разрешат своите “маловажни човешки проблеми. От Акаша черпеше своите сведения и нейната по-малко известна “посестрима” – Слава Севрюкова, чиито проникновения от атомното ядро до последните искри живот върху нашата планета, я издигат до нивото на цитираните корифеи на Езотериката.

2. Еони /стр. 2/ е архаична дума с много сложен смисъл, която, в случая, ще използвам като синоним на милиони години или много хилядолетия.

3. Небесни сили /стр. 2/ - са Божествената и Духовна Йерархии, които сътрудничат на Бог при реализацията на Неговите Планове. Тяхната роля е обяснена от Учителя Беинса Дуно така:

“Принципите създават Законите.

Законите създават Силите.

Силите създават Формите.

Никоя Форма не може да съществува, ако няма Сили, които да я поддържат.

Формите представляват Физическия свят,

Силите представляват Чувствения свят,

Законите представляват Умствения свят, а

Принципите представляват Божествения свят”.

Ясно е, че въпросните Йерархии управляват животът на всички Галактики, Звезди, Планети, Спътници и други по-малки небесни обекти, които ние възприемаме катодадености.

ДУХОВНАТА ЙЕРАРХИЯ е изградена от 10 мощни космични Сили, всяка от които има и по няколко под-чинове. Тъй като във Вселената ВСИЧКО Е В НЕПРЕКЪСНАТО ДВИЖЕНИЕ, някои от тях вече са преминали към по-висшата БОЖЕСТВЕНА ЙЕРАРХИЯ, а тяхното място е попълнено от следващите по ранг. В традицията на древните Школи подредбата им е следната:

1 - Серафимите стоят на най-високото стъпало, защото оформят Възела между Неопределеното, Определеното и Проявено Битие. В Християнството те са наречени “шестокрили”, защото става дума за 3 Гения, обединени в едно Тяло. Във връзка с тяхната изключителна роля за съществуването на Битието, те са известни като Братя на Любовта!

2Херувимите са определени за “много-очити”, защото това са 12-те Братя на Хармонията.

3 - Престолите са Силите на Волята.

4 - Господствата внасят в нашият свят идеите за Интелигентност и Радост.

5 - Силите отговарят за Динамиката и Растежа във всякакъв смисъл.

6 - Властите са онези наши Братя - ръководители, които моделират всички външни форми и затова под техен контрол се намират и всички Изкуства.

7 - Началствата отговарят за Космичният Ритъм и Циклите на Времето.

8 - Архангелите са Братята на Огъня и Топлината.

9 - Ангелите са носители на Живота по принцип, затова те отговарят и за всички Животни, Растения и Минерали върху Земята. Тъй като стоят измамно близо до нас, те изглеждат и някак по-достъпни, но всъщност са носители на такива колосални енергии, че са в състояние да стопят нервната система на всеки, който би дръзнал да омаловажи контакта с тях.

10 – Ученици са всички Пробудени Хора по лицето на Земята. Надраснали другите себеподобни, те целенасочено и търпеливо усвояват Знанията, които Учителите имат грижата да им предоставят. Техният символ е Y Мистичният ГРААЛ, изобразяващ Човек с вдигнати ръце, който очаква Небесните Дарове! Тъкмо към тях са отправени Христовите думи: - “Просете и ще ви се даде, хлопайте и ще ви се отвори, търсете и ще намерите!

Всички изредени Йерархиите оформят “Тялото на АДАМ - КАДМОН”, който е Еталона на нашия биологичен вид. Като такъв, той е програмиран във всеки един от нас, затова е много важно да познаваме Силите, които са ни изградили и ръководят всичките ни дела.

4. “Арийският егоцентризъм”/стр. 3/ Прието е понятието “Арийски” да се свързва единствено с идеите на немския философ Ф. Ницше за “чистотата на бялата раса” и нейните отлики от по-старите, респективно, “по-малоценни човешки раси”. През ХХ век тяхното погрешно тълкуване изби в геноцида над СЕМитите - евреи, които щяха да бъдат последвани и от циганите, ако не беше настъпил краят на ІІ световна война. Обаче в Езотериката Арийски е синоним на цялата Бяла човешка раса! Тя е V по ред, а етапите на развитието й са маркирани чрез нейните 7 Култури. Четири от тях вече са отминали - ИНДИЙСКАТА, ДРЕВНО-ПЕРСИЙСКАТА, ЕГИПЕТСКО-АШУРО-ВАВИЛОНСКАТА и ГРЪКО-РИМСКАТА. През 1914 година V – ЗАПАДНО ЕВРОПЕЙСКАТА “предаде щафетата” на следващата – VІ - СЛАВЯНСКА Култура Те протичат за около 2160 години, което означава, че през следващите 2 хилядолетия, чрез прераждане сред Славяно-говорящите народи, човечеството постепенно ще придобие МЕКО-СЪРДЕЧИЕ /отличителната черта на тази група народи!/, което се оказва най-важното условия за бъдещата ни еволюция. Поради непознаване на тази специфична материя, въпросната Шестата Арийска Култура или “Епохата НА ВОДОЛЕЯ”, защото протича под този астрологичен знак, се бърка поголовно с Шестата човешка раса, която ще наследи Земята едва след СЕДМАТА АРИЙСКА Култура, което означава - не по-рано, от 4,320 години. Когато се говори и пише по езотерични теми, трябва обезателно да се прави разлика между РАСА от КУЛТУРА, защото те в никакъв случай не са едно и също нещо, а ІІ-та е функция на І-то понятие.

На този етап думата “Славяни” има доста неясен и, донякъде, негативен смисъл, защото е въведена в употреба, за да обслужва руският национализъм в битката на тази империя с останлите “велики сили” за контрола над Средиземно море и проливите му. На тази “нежна струна”, изпробвана и сработила още през ХVІІ и ХVІІІ век, СССР продължи да свири и след ІІ световна война, налагайки със сила на подчинените й народи от т.нар. “Източен блок” никога несработилия модел на Комунизма. За произхода и миналото на истинските “Хора на Словото” ще стане дума по-нататък, но още тук държа да подчертая, че през настоящата арийска Култура за СЛОВЕНИ ще се смятат само онези хора, които изпълняват СЛОВОТО Божие в цялата му пълнота, независимо от тяхната националност или вероизповедание!!!

Всички епохи от човешкото развитие са отразени върху Жезълът на посредникът между света на Боговете и Хората – Бог ХЕРМЕС /Меркурий/, наречен КАДУЦЕЙ.

/Илюстрация №1/

Термините, с която са маркирани основните периоди от нашия изминат и предстоящ исторически път, са малко по-различни от тази, с която си служи д-р Рудолф Щайнер, но смисълът им си остава непроменен. Така например, времето когато “Дух Божий се носеше върху водата”, той нарича “Старият Сатурн, докато в “Космогония на Розенкройцерите” то е просто “Сатурн”. Той съответства на І-та човешка раса - ПОЛИАРИАНСКАТА. После линията се спуска надясно, за да оформи епохата на ІІ-та – ХИПЕРБОРЕЙСКАТА, протекла през “Слънчевия период”, който при д-р Щайнер е “Старото Слънце. Третата по ред - ЛЕМУРИЙСКА раса се развива изцяло под влияние на Луната. После виждаме как условната линия се спуска надолу, за да обособи Марсовият под-период на Земния период, който съответства на ІV-та - АТЛАНТСКА коренна раса. Ние – представителите на V-та – АРИЙСКАТА раса, обитаваме Меркуриевият под-период на този Земен период. В най-ниската точка на Кадуцея беше осъществена онази “Мистерия на Голгота”, която има пряко отношение към нашето ВЪЗКРЕСЕНИЕ, защото с нея се ознаменува краят на Инволюциония процес и началото на Еволюциония. Преминал през това нечовешко Изпитание и Оживял, ИИСУС очаква и ние да последваме неговият пример…

Всеки път, когато условната криволичеща Линия е пресичала вертикалата на Кадуцея са ставали глобални катаклизми, свързани с много човешки жертви. Но от тази простичка схема е видно още колко дълг ПЪТ ни предстои до Чертозите на нашия Небесен Баща. В кризисни периоди като сегашният, апологетите на Тъмните сили винаги са тръбяли за “Краят на света”, което е свързано, преди всичко, с техните основателни страхове, че няма да могат да преодолеят ПРАГА на високите изисквания към следващата Раса или Култура. Сегашното “отсяване” ще бъде още по-прецизно, защото още през Славянската Култура сред нас вече заживяха представителите на следващата - СВЕТЕЩАТА раса. Към оставащите Венерин, Юпитеров и Вулканов период ще преминат само най-достойните представители на Човечеството, които, като Бого-равни, ще обитава Земята почти символично. “Светещият Човек” ще представлява материализираният Идеал на всички духовно издигнати хора, имали го за еталон по време на цялото ни нелекото съзряване. Неговата Бого-подобност ще бъде обусловена от синтеза на всичките му енергийни Полета, което означава пълна хармония в Мислите, Чувствата и Постъпките. За постигането на тази Цялост, Космосът работи върху нас от хилядолетия, като в замяна очаква само нашата съзнателна съпричастност.

Всяко преминаване “Отвъд Прага” - първите стъпки на бебето, препасването на първия меч от юношата, менструацията при момичетата, женитбата, раждането на І дете, менупаузата и Смъртта в древността са били ознаменувани със специални ритуали. И днес всеки родител се вълнува за І учебен ден на своето дете, а после следи с жив интерес за резултатите от неговите усилия. Вероятно същото изпитва и нашият Небесен Баща, наблюдавайки събуждането на СВРЪХ-СЪЗНАНИЕТО при все повече от Децата си! По принцип, пробуждането на АЗна дадена Монада представлява квонтов скок, наподобяващ фоерверк, след който човек и да иска, вече не може да бъде същият. От друга страна, ако този прелом не настъпи, той бива изведен в “резерв за други времена”. Тези два паралелни процеса са протичали при всеки Преход от една човешка раса към друга и затова ще ги разгледаме подробно, но е важно да се знае, че те текат с пълна сила и в наши дни. В този смисъл на Драмата, в която сега сме въвлечени всички, трябва да гледаме като на планомерна космическа закономерност, а не – като на някаква трагедия.

Нашите енергийни тела са еднакво възприемчиви както към външните Космични влияния, така и към излъчванията на Земята, които в различните й зони имат различен интензитет. Именно този фактор предопределя зависимоста на всеки човек от мястото, където е роден и го обвързва с кармата на народа на поредното му прераждане. С формирането на различните етноси се занимава Духовната йерархия, като специална роля в него е поверен на Духът - Водач на отделния народ. Неговата задача е да прецизира всичките му компоненти – кои липстват, или – кои са в излишък, и тогава, част от него бива разселен, а местото му – запълнено от носителите на необходимите качества. Единствено по тази причина, и по тази схема, са ставали всички известни велики преселения”, което, само по себе си, вече прави неправдоподобна идеята за съществуването на “чиста раса”, да не говорим - за “чист народ. В този смисъл всяка проява на национализъм унижава едни човешки същества за сметка на други и обслужва единствено Силите на Мрака, които никога не са се уморявали да всяват омраза и разединение сред хората.

В книгата “Отделните души на народите” д-р Р. Щайнер подчертава непрекъснатата връзка, която поддържа Ангелската йерархия между всеки отделен човек, където и да се намира той в момента, и Духът на народа, в който е прероден за поредено път. В нея е разгледена и ролята на по-висшите йерархии, които освен че продължават да моделират земния релеф, се намесват вещо и в “сценария на живота”. Така че, практически, тази важна космическа брънка - Човекът, никога не остава без любовта и нужната подкрепа от страна на Йерархиите.

На книжният пазар вече се намират достатъчно езотерични книги, от които всеки любознателен човек може да научи поне “А” и “Б”-то на Живота, без което е немислимо неговото Духовно израстване. Обаче, другият решаващ фактор е неговата Лична ВОЛЯ, която може да се илюстрирана с Притчата за двете жаби, озовали се неволно в дълбок съд с прясно мляко. Едната се отчаяла и, естествено, се удавила, но другата ритала неуморно с крачета, докато то се сгъстило и упоритата жабка отскочила от масления слой...

5. Колективният разум /стр. 3/ представлява онзи количествен сбор, който предопределя качествените промени на всеки процес – това е капката, от която “прелива чашата”. Людмила Ким го обяснява така: -“Съвкупността на инстинктите създава Колективния разум - един скакалец може да се загуби сам, но ятото действа едновременно!”

Сега Материализмът изживява своите не “последни дни, а, буквално, “последни часове” и затова е толкова агресивен. В тези “Апокалиптични” времена преградата между Невидимия и Нашия свят са изтънели до такава степен, че хората с по-изострени сетива все по-ясно виждатидочуват” нещата “Отвъд”. Това, естествено, ужасно дразни рационалистите, фанатично вкопчени в своите представи, че “абсолютно всичко се подчинява на физичните закони”. Е, те наистина важат на Земята, но, всички космични обитатели се съобразяват с Вселенските Норми, които трябва да усвоим и ние, защото ни предстои да се превърнем в БОЖИИ СИНОВЕ и ДЪЩЕРИ.

В своите над 7,500 “Беседи изнесени в България през І-та половина на ХХ век, Учителят Беинса Дуно е осветлил много аспекти на този, все още, непознат за нас Свят -

Материята е кондензирана Енергия.

Енергията е кондензирана Светлина.

Светлината е кондензирана Мисъл.

Мисълта е кондензирана Любов.

Любовта е кондензиран Дух.

Духът е проявлението на Бога” – твърди той.

За добро или зло, нашите физически очи са пригодени да възприемат само най-гъстата форма на тези колосални енергии и ние нямаме никакво право да им се сърдим на техните ограничени възможности. Но, като атавизъм от миналото, те са съхранили и способноста да “долавят” Душата на другия човек, затова ние предпочитаме да гледаме събеседника си в очите. Тази особеност никога не е изследвано от учените, защото те подлагат на съмнение дори самото съществуване на някаква “Душа”, защото тя не може да се измери чрез техните везни... В резултат се получава парадокса, че един непредубеден човек разчита на своето зрение, за да долови “нещо”, което, според науката, дори не съществува...Но, има и друго – гръцкият глагол “МАТЯзо” и българският “урОЧасвам” означават “увреждам с очи”, което според скептиците си е чисто суеверие. Но така ще бъде още малко – още след края на ІІ световна война на Земята се въплъти І-та Вълна от програмирани сензитиви и вегетарианци, които дойдоха, за да преобърнат “с главата надолу” всички увехтели представи за “морал и ред” на предишните поколения. Така наречените ХИПИТА /”Децата – Цветя”!/ очистиха мястото, върху което ще градят следващите генерации. През 1984-та усилията им бяха подкрепени от ІІ-та Космична вълна. Като при всяко НОВАТОРСТВО, и двете бяха посрещнати с ожесточен отпор от страна на “Старо-верците”. Най-ожесточените битки се разразиха в областта на основната функция на организма – храненето, за която още древните са знаели, че “Човек е това, което яде”! Познавам десетки ужасени баби и майки, които издевателстват над беззащитните деца, за да напъхат в устата им “безценния отрок” месни Протеини. Всъщност, в тези тежки ежедневни битки няма победител, защото, въпреки че потомъкът, ще не ще, накрая прояжда месо, но в подсъзнанието му се натрупва непреодолима ненавист към родителя - агресора. Крайният резултат от подобно насилие води само и единствено до пълната деформация на личната Програма и забавянето на нормалното развитие на, иначе, “любимото дете”. Педиатрите знаят за изключителните паранормални качества на малките до 6-7 годишната им възраст, но Дон Хуан описва подробно пораженията, които нанасят на новоизграждащото се астрално тяло непрекъснатите напътствия и, особено - заплахите на възрастните. По принцип, всяка Матрица, в която е заклещен човешкия социум, е деформатор и убиец на човешката МОНАДА. Тази санскритска дума означава НЕДЕЛИМОТО, каквато е всяка “Искра Божия”, която представлява светло-синкаво сияние и развиваща се при нормални условия, би заискряло с цялата си прелест, за да превърне своят носител в ярко космично същество, но, за съжаление, до сега е наблюдаван само обратният процеснейното постепенно и безвъзвратно угасване, което превръща човек в безхарактерен и болнав “редови член”, на обществото. -“Ако дадена Монада загуби своята уникалност, тя се счита за дефектирала и бива деполяризирана. Съхраняването на личната уникалност е задължение за всеки човек, но това не означава, че той не трябва да търси хармония с останалите Монади” – гласи един текст от “ОСИЯНИЯТА”, които са поредният Небесен Подарък за Последователите на древната Българска Езотерична Школа. Та, за да станем СЪРАБОТНИЦИ на Бог в усилията Му да ни измъкне от поредното Дъно, на което сме се смъкнали, трябва час по-скоро да забравим всякакви “физични” закони и да заживеем според Космичните...

***

Окултиката твърди, че от началото на

Полиарианската епоха до наши дни са

преминали 250 милиарда години.”

E. Блаватска

Няма коментари: